Лют 02, 2018

Застосування нульової ставки акцизу на спирт для виробництва ліків на експорт наразі залежить від органів Державної фіскальної служби. Проте там досі зволікають

Кабінет міністрів України затвердив Постанову КМУ № 1082 від 27.12.2017 року, яка наближує законодавство України у фармацевтичній галузі до законодавства ЄС і яка набрала чинності 30 грудня 2017 року. Ця Постанова узгодила норми підзаконних актів з вимогами Податкового кодексу України та остаточно врегулювала всі колізійні питання застосування нульової ставки акцизного податку на спирт, що використовується для виробництва лікарських засобів, зокрема на експорт.

Це рішення дуже важливе для ПАТ «Фармак» як для лідера вітчизняного фармринку з аптечних продажів* і великого експортера – компанія постачає продукцію більш ніж у 20 країн світу. Відповідність європейським стандартам якості та застосування найкращих світових практик у виробництві – основа розвитку ПАТ «Фармак».

Прийняття постанови в чинній редакції – це яскравий приклад зваженого та належного розв’язання проблеми. Тому ПАТ «Фармак» поділяє дії уряду України щодо усунення колізій у законодавстві України та вирішення наявних проблем відповідно до найкращих практик ЄС.

Однак звертаємо увагу, що органи Державної фіскальної служби України зволікають із виплатою неправомірно стягнутих із ПАТ «Фармак» коштів у розмірі 13,7 млн грн., які з прийняттям зазначеної вище постанови уряду мають бути повернені.

Крім того, органами Державної фіскальної служби було донараховано штрафні санкції за нібито нецільове використання спирту етилового за нульовою ставкою акцизного податку для виробництва ліків на експорт на загальну суму 5,25 млн гривень. Проте з урахуванням вимог Податкового кодексу України та Постанови КМУ № 1082 від 27.12.2017 р., ці нараховані санкції не відповідають вимогам чинного законодавства України, а відповідні податкові повідомлення-рішення про нарахування таких санкцій мають бути скасовані.

Треба наголосити, що станом на 01.02.2018 адміністративні скарги ПАТ «Фармак» на зазначені вище податкові повідомлення-рішення залишаються не розглянутими Державною фіскальною службою України, а податкові повідомлення-рішення залишаються нескасованими. Водночас ПАТ «Фармак» – єдина фармацевтична компанія, яка увійшла до ТОП 100 платників податків України за 2017 рік. Сума податкових відрахувань компанії за 2017 рік становить 526,5 млн грн.

ПАТ «Фармак» звертається до Державної фіскальної служби України щодо прийняття законних рішень та скасування неправомірно нарахованих санкцій і повернення неправомірно стягнутих коштів у розмірі 13,7 млн гривень.

 

 

Назад до новин

Ще більше новин