Бер 07, 2018

День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми

«Препарати для лікування глаукоми становлять половину офтальмологічного портфеля ПАТ «Фармак». При цьому генеричні лікарські засоби компанії доступніші за оригінальні препарати» – Сусана Халілова, директор з маркетингу та продажів ПАТ «Фармак».

 

6 березня відбулася прес-конференція “Глаукома – не вирок. Чи можна зберегти зір за допомогою ранньої діагностики та сучасної терапії?”

Ярослав Савчук,  представник Українського товариства сліпих, наголосив на необхідності внести ліки для лікування глаукоми до програми “Доступні ліки”.

“Нині для того, щоб щодня крапати краплі в очі, людина має витрачати на місяць близько 1 тис. грн. Чи може наш звичайний пацієнт, хворий на глаукому, на місяць витрачати 1 тис. грн? Люди сліпнуть тому, що не розуміють необхідності лікуватися, або тому, що немає грошей на щоденне лікування. Якби держава допомогла цьому інваліду, знизивши ціну, включивши ці ліки до програми “Доступні ліки”, тоді людина могла б щодня крапати ці краплі і не ставала б ношею для держави”, – сказав він на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” у вівторок.

“Українське товариство сліпих двічі зверталося до найвищих держорганів по допомогу, щоб включити ліки від глаукоми до переліку доступних ліків, але й досі проблему не розв’язано”, – наголосив він.

У свою чергу директор із маркетингу і продажів ПАТ “Фармак” Сусана Халілова зазначила, що препарати для лікування глаукоми становлять половину офтальмологічного портфеля компанії. При цьому її генеричні препарати доступніші за оригінальні препарати.

“Ми бачимо досвід європейських країн, наприклад Польщі, де програма реімбурсації покриває лікування глаукоми повністю. Держава має відреагувати на прохання пацієнтів щодо внесення цих препаратів до програми “Доступні ліки”, – сказала вона.

Водночас експерт Міністерства охорони здоров’я за фахом “офтальмологія”, професор Оксана Вітовська зазначила, що для включення глаукоми до переліку нозологій за програмою “Доступні ліки” фахівці-офтальмологи спільно з медичним департаментом МОЗ готували відповідні інформаційні матеріали.

“Ця робота відбувається. Звісно, від глаукоми ніхто не помирає, але пацієнти оцінюють якість свого життя після втрати зору ближче до смерті”, – сказала вона.

За словами експерта, щороку в Україні реєструють близько 20 тис. нових випадків глаукоми.

Загалом в Україні на глаукому хворіє близько 200 тис. людей.

Назад до новин

Ще більше новин