Жов 24, 2017

«Генерична заміна оригінальних препаратів дає можливість фармацевтам відпускати пацієнтові генеричні препарати з діючою речовиною, дозуванням і формою випуску як у оригінального препарату, але із значно нижчою ціною»

«Для України, для самих українців, питання генеричної заміни надзвичайно актуальне. Генерична заміна дає можливість фармацевтам відпускати пацієнтові генеричні препарати з діючою речовиною, дозуванням і формою випуску як у оригінального препарату, але із значно нижчою ціною. В країнах ЄС, США та Канаді генерична заміна була впроваджена з метою підвищення застосування генеричних препаратів, щоб оптимізувати витрати на охорону здоров'я», – додав Віталій Усенко в своїй доповіді.

19 жовтня 2017 року медичний директор ПАТ «Фармак» Віталій Усенко виступив на маркетингові бізнес-конференції професіоналів фармацевтичної галузі  України «Жити сьогодні» із доповіддю – «Генерична заміна лікарських засобів. Досвід ЄС, США і Канади.».

Практичний лікар і пацієнт в рамках створення спільної тактики і стратегії лікування щодня стикаються з проблемою вибору не тільки ефективного і безпечного, а й економічно вигідного лікарського засобу з існуючого арсеналу медикаментів. Процедура вибору, і, в разі потреби, генеричної заміни лікарського препарату для конкретного пацієнта відповідає складному алгоритму, що ґрунтується на ієрархії чинників: клінічних, економічних, етичних, психологічних, соціальних та ін.

«Компанія «Фармак» одна з перших українських фармацевтичних компаній, яка зайнялась  доведеністю біоеквівалентності  своїх препаратів. Препарати «Фармак» експортуються в більш ніж 20 країн світу. В Україні «Фармак» – лідер вітчизняного фармацевтичного виробництва вже 7 років поспіль. Це означає, що ефективність генеричних препаратів «Фармак»  визнана і лікарями, і пацієнтами.» – добавив Віталій Усенко.

В Україні, на жаль, не розвинута концепція та підхід до генеричної заміни. Для вибору підходів до взаємозамінності лікарських засобів дуже корисним стає досвід країн з розвинутими системами охорони здоров’я, таких як країни ЄС, США та Канада, де відпрацьовані механізми взаємозамінності лікарських засобів. Також постає питання, щодо труднощів з вибором концепції генеричної заміні в Україні.

В рамках доповіді  Віталій Усенко говорив про  глобальний ринок генериків; генеричну заміну на прикладі досвіду США, ЄС і Канади; приклади препаратів ПАТ «Фармак» з доведеною біоеквівалентністю; проблеми впровадження генеричної заміни в Україні; першу класифікацію лікарських засобів на основі їхньої еквівалентності – довідник еквівалентності лікарських засобів Rx Index;  проблеми пов'язані з першою класифікацією лікарських засобів на основі їх еквівалентності і способи їх вирішення, запропоновані Національним фармацевтичним університетом (НФУ); надання достатньої і достовірної інформації по доказовій базі лікарських засобів: українські реалії та про класифікацію лікарських засобів з урахуванням доказової бази, категорії і типу лікарського препарату.

Назад до новин

Ще більше новин