Сер 01, 2017

«Фармак» отримав понад 500 тис. євро на розвиток науки та інновації

Компанія «Фармак» виграла два гранти від програми фундаментальних досліджень «Горизонт – 2020» на загальну суму понад 500 тис. євро. Ці кошти будуть спрямовані на робочі поїздки працівників «Фармак» для обмін дослідженнями та інноваціями з провідними міжнародними науковими інституціями та фармацевтичними виробниками.

В 2014 році Європейська комісія запровадила програму з підтримки фундаментальних досліджень «Горизонт – 2020». В рамках якої було виділено близько 80 млрд. євро на період 2014-2020 рр. на фінансування проектів, спрямованих на розвиток науки та інновацій в трьох напрямках: передова наука, лідерство в промисловості та суспільні виклики. Заявки на отримання грантів приймалися від консорціумів, до складу яких входили наукові інституції та промислові підприємства.

Спільно з Інститутом органічної хімії Академії наук України, кафедрою хімії Університету Гельсінкі (Фінляндія), Інститутом полімерів, композитів та біоматеріалів, Pozzuoli (Неаполь, Італія), «Фармак» створив консорціум VAHVISTUS. Його партнерами також стали Національний інститут досліджень Амазонії (INPA, Бразилія), Університет Ibn-Tofail (Кенітра, Марокко) та Університет Флориди (Гейсвіль, США). VAHVISTUS розробив грантову заявку на тему «Інтегрована розробка «розумних» нано-структур для адаптативної доставки до клітин-мішеней» (напрямок «передова наука»). Ця наробка допоможе у вирішенні питання лікування невиліковних тропічних хвороб та надасть інструменти для розробки нанопрепаратів.

Грантова заявка пройшла відбір та отримала фінансування від програми «Горизонт – 2020» в розмірі 990 тис. євро. Частка компанії «Фармак» у цьому гранті склала понад 200 тис. євро. Ці кошти будуть спрямовані на робочі поїздки працівників «Фармак» до учасників консорціуму VAHVISTUS – для обміну науковою думкою та наробками щодо теми гранту.

«Фармак» також долучився до консорціуму ORBIS. До його складу, окрім нашої компанії, увійшли Університет Познані (Польща), Університет Варшави (Польща), Університет Нью-Джерсі (США), Університет Дубліну, зокрема Трініті коледж (Ірландія), кафедра фармації Університету Гельсінкі (Фінляндія). Промисловими партнерами консорціуму стали фармацевтична компанія Zentiva (зі штаб-квартирою в Празі, Чехія) та Applaid Process Consulting (Ірландія). Учасники консорціуму мають передові знання в галузі фармацевтичної науки, які можуть бути застосовані у розробці продуктів нашої компанії. Таке партнерство стало можливим завдяки Олегу Сяркевичу, директору з розвитку бізнесу компанії «Фармак», який плідно співпрацює з університетом Варшави. ORBIS розробив та подав грантову заявку на тему «Процес фармацевтичної розробки та вирішення проблем з розчинністю та біодоступністю АФІ» (напрямок «передова наука»). На її реалізацію «Горизонт – 2020» виділив 2268 тис. євро. Грантова частка «Фармак» склала понад 300 тис. євро. Ці кошти будуть спрямовані на робочі поїздки працівників «Фармак» до учасників консорціуму ORBIS – для обміну науковою думкою та наробками щодо теми гранту.

«Процес отримання грантів на розвиток науки та інновацій непростий. Кількість проектів, поданих до програми «Горизонт – 2020», може сягати кількох сотень. Щоб перемогти, потрібно запропонувати проект, який відповідає критеріям інноваційності, має потенціал для подальшого впровадження, а також показати компетенціі та технічні можливості консорціуму для здійснення досліджень. За результатами експертної оцінки обирається консорціум-переможець, котрий отримує фінансування на розвиток поданого проекту. Участь «Фармак» у таких консорціумах – це можливість розвитку та обміну науковою думкою без кордонів та міжсекторальних перепон шляхом міжнародних стажувань; сприяння розвитку впровадження інновацій – втілення креативних ідей в інноваційні продукти, послуги та процеси, а також можливість підготуватися до поточних та майбутніх викликів у галузі охорони здоров’я. Також планується видати низку наукових статей щодо наукових досліджень та наробок по тематиках грантових програм», – підкреслив Андрій Гой, технічний директор компанії «Фармак». 

Назад до новин

Ще більше новин